Chirurgia robotică

De la începutul anilor 2000, chirurgia minim invazivă și roboții DaVinci încep să fie folosiți în spitale din toată lumea.

Consider că viitorul este al chirurgiei robotice prin beneficiile certe pe care le oferă pacienților. Precizia mare a operației, scăderea riscului de complicații majore, recuperarea rapidă și scăderea durerii postoperatorii sunt printre cele mai importante avantaje pe care le au pacienții. În plus, în cazul afecțiunilor oncologice tehnologia reduce semnificativ recidiva.

Robotul daVinci Xi este cel mai avansat și cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume. Pentru medicul chirurg operațiile cu acest sistem înseamnă mai multă acuratețe și precizie, vizibilitate mai bună datorită imaginilor 3D pe care le mărește de 10 ori, acces în zone înguste, închise sau greu abordabile prin alt tip de chirurgie, riscuri perioperatorii diminuate (scăderea pierderii de sânge, a nevoii de transfuzii, reducerea riscului de infecții).

De aproximativ doi ani și jumătate operez cu robotul daVinci Xi, care este cel mai avansat și cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume.

În această perioadă am realizat câteva zeci de operații, cele mai frecvente patologii întâlnite fiind afecțiunile gastrointestinale, cele oncologice (cancer de colon, de rect) și diferite tipuri de hernii.

Toți pacienții s-au recuperat mai rapid comparativ cu chirurgia deschisă și laparoscopică, a existat un management mai bun al durerii, aceasta find practic inexistentă, durată redusă de spitalizare și mai puține vizite post intervenție. Robotul daVinci a revoluționat abordarea chirurgicală a herniilor, permițând operații cu precizie milimetrică și recuperare ușoară a pacienților.

Inciziile de dimeniuni reduse, pierderile minime de sânge și riscul foarte scăzut de infecții sunt avantajele majore ale operațiilor minim invazive. Pacienții au o recuperare mai ușoară, cu dureri minime postoperatorii, putând pleca acasă chiar și a doua zi după operație.

Chirurgia robotică este foarte eficientă în cazul afecțiunilor oncologice, pentru că tumorile canceroase pot fi înlăturate cu maximă acuratețe. La o astfel de operație, pentru pacient este vital să lăsăm cât mai mult țesut sănătos, să nu afectăm structuri vitale, cum ar fi vasele de sânge sau nervii. De asemenea, pacientul va avea un risc mai redus de complicații. Toate aceste aspecte cresc calitatea vieții pacienților.