Printre cele mai frecvente operații pe care le-am avut de-a lungul anilor sunt cele de colecist (colecistectomiile). Marea majoritate a acestor intervenții sunt de tip laparoscopic, însă în cazurile mai dificile se intervine prin chirurgia clasică.
Calculii biliari, mai cunoscuți ca pietrele la fiere, se formează prin depunerea unor săruri biliare în jurul unor cristale de colesterol din cauza unei anomalii a motilității vezicii biliare sau a unor tulburări metabolice preexistente sau dobândite prin diete de slăbire agresive sau post chirurgie bariatrică.
Colecistectomia reprezintă îndepărtarea colecistului împreună cu calculii din acest organ. Calculii biliari pot determina complicații locale, prin blocarea canalului cistic și apariția colecistitei sau la distanță, prin migrarea în canalul coledoc, cu apariția icterului și a pancreatitei.
Tipologia cea mai frecventă de pacienți în cazul problemelor vezicii biliare sunt femeile peste 40 de ani, care de multe ori suferă și de obezitate, dar și cele care au diete hipercalorice sau hipocalorice. De asemenea, multe dintre paciente au un istoric al acestei afecțiuni în familie. Manifestările apar de obicei după mese bogate, consum mai mare de grăsimi sau alimente prăjite.
Colica biliară apare ca o durere care crește progresiv, localizată în partea dreaptă superioară a abdomenului, cu iradiere în umărul drept. De multe ori, durerea este însoțită de sindrom febril, transpirații, senzație de greață și vărsături, balonare. În cazul în care aceste dureri au intensitate mare pacientul trebuie să se prezinte de urgență la spital!
Diagnosticul calculilor biliari se face prin RMN. Recomand operația tuturor pacienților cu calculi biliari diagnosticați pentru a evita posibilele complicații, unele dintre ele punând chiar viața în pericol.
Toate operațiile pe care le-am făcut au presupus o abordare minim invazivă a acestei patologii. Chiar și complicațiile au parte de aceeași abordare, prin aplicarea metodelor endoscopice sau de radiologie intervențională.
Beneficiile acestui tip de abordare terapeutică sunt legate în primul rând de un traumatism minim al peretelui abdominal, sângerarea redusă și diminuarea riscului de complicații. În plus, durerea postoperatorie este minimă, pacientul putând fi externat în 24 de ore după operație.
Recomand pacienților care au avut o colecistectomie să adopte un regim alimentar preponderent lichid în primele zile după operație. Hrana solidă va fi introdusă treptat. Recomand evitarea grăsimilor și a prăjelilor, precum și a alimentelor picante. De asemenea, alimentele bogate în fibre (pâine integrală, cereale, fructe oleaginoase, etc) se vor reintroduce treptat în alimentație.