La nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţi şi al doilea cel mai întâlnit la femei. Conform platformei Global Cancer Observatory incidența acestei afecțiuni a crescut în țara noastră, devenind cea mai frecventă formă de cancer. Descoperit în stadii incipiente, cancerul colorectal are o rată de supraviețuire de circa 90%.
La aproximativ 20% dintre pacienții operați, cancerul colorectal este ereditar, prin mutații genetice moștenite de la părinți sau polipoza adenomatoasă. Există, de asemenea, o serie de alte afecțiuni din sfera bolilor inflamatorii intestinale, care pot favoriza apariția acestui tip de cancer.
Din păcate, stilul de viață are un rol esențial în acest caz. Obezitatea, sedentarismul, fumatul și consumul de carne procesată plină de grăsimi sau roșie sunt responsabile, de multe ori, de apariția acestui tip de cancer.
În ultimii ani observ o schimbare dramatică a profilului pacientului cu cancer colorectal. Dacă acum 15 ani, când făceam primele operații de chirurgie colorectală, pacienții erau în mare parte bărbați trecuți de vârsta de 60 de ani, cu forme evolutive medii în marea lor majoritate, astăzi operăm cazuri de cancer colorectal la pacienți foarte tineri, până în 35 de ani, unii din ei fiind descoperiți chiar la stadiul de metastază la distanță.
Probabil în contextul pandemiei și vremurilor dificile pe care le experimentăm cu toții, pacienții cu cancer colorectal și nu numai se prezintă la medic foarte târziu, în stadii avansate ale bolii sau cu complicații severe legate de prezența tumorilor precum ocluzii intestinale sau chiar perforații colice cu peritonite severe și septicemie. Cancerul colorectal continuă să fie o problemă majoră de sănătate, deși screeningurile efectuate regulat pot detecta această afecțiune în stadii incipiente.
Iată care sunt cele mai frecvente semne ale unui cancer colorectal:- Tulburări de tranzit care durează mai mult timp (constipație, diaree)
- Sânge în scaun
- Senzația de balonare
- Crampe sau dureri abdominale
- Senzația de oboseală
- Scăderea în greutate (fără intenție)
- Un nivel scăzut de globule roșii în sânge poate fi un semn al acestei afecțiuni
Toți pacienții care suferă de cancer colorectal au nevoie, pe parcursul tratamentului, de o operație de îndepărtare a tumorii. Aceasta poate fi făcută prin operație pe cale robotică, laparoscopică sau clasică.
Cu ajutorul robotului, chirurgul are o vizualizare net superioară, comparativ cu metodele clasice de chirurgie deschisă și laparoscopică. În plus, operația cu ajutorul robotului permite gesturi chirurgicale cu o finețe incomparabil mai mare decât oricare dintre tehnicile chirurgicale consacrate. Disecțiile din spații înguste precum întâlnim în cancerul de rect, acuratețea limfadenectomiei și tehnicile de cruțare de nervi din chirurgia cancerului colorectal devin astfel mai ușor de realizat și cu mare precizie, cu ajutorul chirurgiei robotice.
În cazul cancerului colorectal, succesul operațiilor cu ajutorul robotului poate fi măsurat imediat postoperator sau la distanță. Postoperator, pacienții se vor recupera mai rapid, nu vor necesita medicație împotriva durerii la fel de mult ca pacienții operați laparoscopic. Au șanse mai bune de a nu dezvolta complicații precoce precum sângerarea, datorită unui control mai bun al câmpului operator. Succesul imediat postoperator se măsoară și în calitatea vieții pacientului care se reintegrează social și familial mult mai rapid. Riscul de recidivă locală și de metastazare la distanță este mai mic în cazul pacienților operați robotic, dar este dependent și de momentul la care se intervine chirurgical, motiv pentru care recomand screening-ul precoce al cancerului colorectal începând de la vârsta de 45 de ani.